Debatt
14:12 | 3 november 2021

Debatt: Elsparkcyklar och glåpord

Debattartikel signerad Jiwar Rahim.

Detta är en genrebild. Foto: Pixabay

Sedan jag fick min så kallade ”scooter” i födelsedagspresent har jag nästan, bara nästan, haft exklusivt njutbara, behövliga, nödvändiga och mest spontana åkturer på den. Med undantaget två och jag ska berätta om den ena idag.

Jag vill klargöra att jag kör min scooter i lugn, harmonisk och respektfull hastighet. Om jag ser någon med ett par hundar eller barn så kliver jag antingen av eller saktar ner så jag har god kontroll och kan stanna om jag behöver. Jag förstår att hur pass försiktig man än är så kan det alltid handla om en faktor man inte rår för.

Jag kör inte runt den som en snigel, jag är dynamisk. Jag glider, hänger med och har roligt. Jag har aldrig bråttom någonstans. Det är mycket svalare vindar om man kör saktare, det kan bli ganska kallt om man gasar på. Man kan få flugor i ögonen och helt plötsligt inte se något, så man behöver definitivt glasögon när man åker på den för optimal säkerhet. Jag använder inte hjälm. Men ni hajar poängen. Jag försöker föregå med ett gott exempel.

Scenariot: Jag åkte mot en liten öppning mellan ett staket och en bom, jag ser en man på cykel som också vill in emellan den trånga korridoren och jag vet att jag har gott om tid att åka före honom. Så jag gasar på, och med gott mellanrum är jag förbi och han är bakom mig. Men trots att det fanns gott om utrymme så ville han inte låta det gå förbi som en enkel omkörning. Det var så jag såg det, som när man är i trafiken och vet att man hinner före.

Jag hade hunnit förbi en gång till om det vore så? Det var i alla fall så jag kände, jag tar det alltid lugnt, de som känner mig får vittna. Men han skrek: jävla svartskalle!

Jag hörde, jag lyssnade på musik men jag hörde. Alltså, jag bryr mig inte om någon skriker så. Jag bryr mig inte om något så enkelt som förolämpningar av främlingar, man får inte ta åt sig. Men den här mannen hade en så sliskig ton, han ändrade sitt argument minst fem gånger och var bara hatisk.

Han åkte ikapp mig och sa något mer och argumenterade nu om att jag inte syntes. Nog för att jag är kort, jag syns. Jag svarade jag såg honom mycket väl och att han borde ha sett mig också. Eftersom han uppfattade min hårfärg under en luva.

Han parkerade sin cykel och kom emot mig. Jag fällde ner stödet och sa igen: prata som en människa, och han kom fram emot mig och började prata om Voi-döden. Jag sa att jag är väl informerad om debatten och bad honom att backa. Jag sa att jag inte är bekväm med att människor kommer så nära och är så hotfulla som du är just nu.

Jag tycker också att det är oansvarigt hur folk dels kör, dels behandlar sparkcyklar som man kan hyra. Ett förslag är att bara kunna få låna dem över dagen, och de borde stå i depåer, eller garage, och så får man bara lämna och hämta dem där.

Kan man bevisa att man är en ansvarsfull människa över 18 år som kommer agera ansvarsfullt med produkterna, och det är på alla sätt och vis vad det innefattar så får man hyra. Alternativt att man taxerar om och låter individer hyra de under en längre period exempelvis vecko-, månads- eller årshyrning.

Men även då med 18-årsgräns, då jag tror att det handlar om mognad mer något annat i att förstå att man inte kan köra hur som helst.

Så min poäng: var försiktiga, ha kul, men var ansvarsfulla. Det är ett fordon så kör som folk – och bete er som folk.

Jiwar Rahim


Det här är en debattartikel. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Vill du skriva en debattartikel? Skicka din debattartikel till debatt@magazin24.se. Bifoga skribentens namn, adress och telefonnummer.

Max 3 600 tecken. Det går bra att skriva under signatur.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-