Debatt
12:00 | 6 oktober 2021

Debatt: Tillsammans tar vi Sverige framåt!

Debattartikel signerad av Region Västmanlands fyra socialdemokratiska regionråd samt finansminister Magdalena Andersson

Finansminister Magdalena Andersson ställer frågor om pension, arbetstider och salpetersyra till Yara-personal i kontrollrummet under ett besök i Köping. Foto: Björn Blomgren/Arkiv

Nu fortsätter vi den kraftfulla gröna återstarten. Samhället ska byggas starkare och mer hållbart. Med investeringar i välfärd, jobb, klimat och trygghet tar vi Sverige framåt tillsammans!

Välfärden ska stärkas. Pandemin har visat på styrkan i vår generella välfärd, men också på behov som måste mötas. I höstens budget prioriterar vi välfärden. Därför får Västmanland 24 nya miljoner i generella statsbidrag. Corona-köerna måste betas av och sjukvården få förutsättningar att hinna med, och därför får Västmanland nu också 53 nya miljoner för att hantera det uppdämda vårdbehovet, vilket tillsammans med tidigare satsningar blir 160 miljoner.

Alla ska vara med och ta Sverige framåt efter pandemin. Den socialdemokratiskt ledda regeringens kraftfulla gröna återstart av ekonomin gör skillnad och många kommer snabbt tillbaka i arbete. Trots att det är fler som jobbar i Sverige än i många andra EU-länder är det allt för många svenskar som inte har ett jobb att gå till. Därför förstärker vi jobbpolitiken kraftigt, med aktiv arbetsmarknadspolitik och utbildningssatsningar.

Vi vill också att Moderaternas orättvisa straffbeskattning av de med sjuk- och aktivitetsersättning tas bort. Det handlar om 7 300 personer i Västmanland som nu kommer slippa straffbeskattningen. Samtidigt höjer vi bostadstillägget för pensionärer. Tillsammans med inkomstpensionstillägget som betalas ut första gången under hösten 2021 innebär det att 38 000 personer i Västmanland får mer pengar i plånboken, motsvarande 62 % av de över 65.

Vi inför också familjeveckan, så att 45 300 vårdnadshavare i Västmanland får ökad frihet och en enklare vardag, exempelvis när det är lov eller studiedag för skolpersonalen och skolan därför är stängd.

Sverige ska vara ett tryggt land för alla. Kampen mot brottsligheten fortsätter. Vi skjuter till 3,5 miljarder nästa år till rättsväsendet. Polisen och rättskedjans myndigheter får mer pengar. Vi skärper straffen och fortsätter med investeringar för att barn inte ska dras in i kriminella miljöer.

Samhället ska vara kompromisslöst mot gängen, bryta nyrekryteringen och se till att inte en krona går till de kriminella. Mäns våld mot kvinnor ska stoppas och välfärds- och arbetslivsbrottsligheten ska bekämpas.

Takten i klimatomställningen ska öka. Omställningen är en möjlighet för Sverige att gå före och skapa framtidens gröna jobb. Nu höjer vi takten genom att satsa på naturnära jobb för unga, utökade gröna kreditgarantier och nya investeringar för att industrin ska kunna ställa om.

Tillsammans tar vi Sverige framåt efter pandemin!

Magdalena Andersson, finansminister (S)

Denise Norström (S), Regionråd  

Kenneth Östberg (S), Regionråd 

Lena Johansson (S), Regionråd 

Tommy Levinsson (S), Regionråd


Det här är en debattartikel. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Vill du skriva en debattartikel? Skicka din debattartikel till debatt@magazin24.se. Bifoga skribentens namn, adress och telefonnummer.

Max 3 600 tecken. Det går bra att skriva under signatur.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-