Västra Mälardalen
08:13 | 29 juni 2021

Lättade restriktioner från den 1 juli

Bland annat slopas regleringen av öppettider på krogarna och rådet om ensamhandling tas bort.

Foto: Pixabay

Antalet smittade personer och de som vårdas för covid-19 har minskat kraftigt i Sverige. Samtidigt har antalet personer som vaccinerat sig fortsatt att stiga. Folkhälsomyndigheten meddelade under måndagen att deras sammantagna bedömning är att det från och med den 1 juli är möjligt med lätta ytterligare på de restriktioner som nu finns.

Folkhälsomyndigheten poängterar dock att individer även i fortsättningen bör stanna hemma och testa sig vid symtom, arbeta hemifrån så ofta det är möjligt, hålla avstånd till andra och undvika miljöer med trängsel. Verksamheter ska fortsatt vidta lämpliga åtgärder för att undvika smittspridning av covid-19 och det är särskilt viktigt att ta hänsyn till personer i riskgrupper.

– Vi uppmanar alla att ses utomhus så mycket som möjligt och att undvika trängsel och större fester. Alla bör fortsätta att hålla avstånd i offentliga miljöer, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

Några av ändringarna från den 1 juli: 

  • Antalet tillåtna deltagare vid demonstrationer höjs till 1800.
  • För allmänna sammankomster och offentliga tillställningar gäller 50 personer inomhus, 300 personer sittande inomhus, 600 personer utomhus, 3000 personer utomhus sittandes och 900 personer vid motionslopp.
  • Antalet tillåtna deltagare på privata sammankomster i hyrda lokaler, som privata fester, höjs till max 50.
  • Råden till alla verksamheter ligger kvar, men de specifika råden till föreningar för kultur, idrott och fritid, till exempel att hålla träningar och aktiviteter utomhus försvinner. Rekommendationen till lägerverksamhet, cuper och körer kvarstår.
  • Rådet om att endast umgås i en mindre krets ändras till att du bör vidta smittskyddsåtgärder när du umgås med andra personer än de som du normalt träffar. Det gör du till exempel genom att träffas utomhus i mindre grupper och att undvika att vara nära varandra längre tider i små utrymmen.
  • Rådet om att undvika nya kontakter vid längre resor ersätts med rådet att vidta smittskyddsåtgärder när du umgås med andra personer än de som du normalt träffar.
  • Regler för serveringsställens öppettider tas bort.
  • Reglerna för storleken på sällskap på serveringsställen tas bort utomhus och sällskap på 8 personer tillåts inomhus. Övriga bestämmelser om till exempel avstånd och sittande förtäring kvarstår.
  • Rådet om att handla ensam tas bort. Fortfarande gäller rådet att hålla avstånd och undvika trängsel.
  • Rådet om munskydd i kollektivtrafiken under rusningstid försvinner.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-