Arboga
Jennie Sterner i köket hemma i Arboga. Foto: Michaela

Hela Sverige kan se Jennie baka i tv: ”Ett otroligt äventyr”

Jennie Sterner från Arboga har gått långt i årets upplaga av tv-programmet Hela Sverige Bakar.

I början av september stod det klart att 52-åriga Jennie Sterner från Arboga var en av 12 tävlande i den tionde säsongen av Hela Sverige Bakar på TV4. Premiären var den 22 september och sedan dess har tittarna fått se Jennie och hennes medtävlande i totalt 12 avsnitt.

Egentligen blev Jennie uttagen redan till förra årets säsong, men fick tänka om bara några dagar innan inspelningen skulle börja.

– Jag sökte och kom med redan 2020. Allt var klart, jag hade förberett alla recept och spelat in den första profilfilmen. Bara några dagar innan vi skulle till Taxinge ringde producenten och sa att eftersom jag har astma vågade de inte ha med mig på grund av covid-19. Men de sa att de gärna ville ha med mig 2021 och så blev det, berättar Jennie Sterner när Magazin24 besöker hennes hem i Arboga.

Jennie Sterner och 11 andra hemmabagare gör upp om vinsten i Hela Sverige bakar. Foto: Jakob Dahlström

Hon har varit gift med maken Johnny i 30 år och tillsammans har de sönerna Victor och Charlie.

– Charlie har två barn och i december blir Victor pappa för första gången, så då blir vi farmor och farfar till en tredje.

Sedan 23 år tillbaka driver Jennie och Johnny företaget Eventmarket, en sökportal inom event- och mötesindustrin.

– Idag hittar du nära 1000 eventleverantörer i sökportalen och du kan enkelt komma i kontakt med såväl artister och föreläsare som festlokaler, konferensanläggningar, aktiviteter och uthyrningsföretag… Men det har gått väldigt tufft under pandemin.

Det var just den extra fritiden som gjorde att Jennie började satsa mer på bakning.

– Jag har alltid älskat att baka och när jag nu hade lite extra tid, så tänkte jag – varför inte. Jag testar att söka till Hela Sverige Bakar

Programmet spelades in i maj vid Taxinge slott, och det var full fart från början till slut.

– Först har man två veckor på sig att förbereda recept, sedan träffades vi på en fredag och första inspelningsdagen var på lördagen.

Varje avsnitt är en inspelningsdag, och man börjar med paradbaket som har veckans tema. Till det momentet har deltagarna fått veta tema och kriterier innan och förberett sina recept hemifrån.

– Innan och efter varje tävlingsmoment så har man vad som kallas för synkar, då man blir intervjuad om vad man ska baka, hur det känns och hur man tycker att det gick.

– Efter paradbaket har vi en liten paus för att sedan återgå till tältet för juryns bedömning. Efter lunchen är det dags för det tekniska baket och då vet vi ingenting om vad vi ska göra innan. Då ligger det något på bordet med en kökshandduk över, och vi kan få små ledtrådar som till exempel svävande eller håll koll på temperaturen. Vi får en hint om vad det är för bakverk och en lapp med några få stolpar. Mängden ingredienser står, men ingenting om hur man ska göra. Det är en utmaning, konstaterar Jennie.

Jennie Sterner medverkar i den 10e säsongen av Hela Sverige bakar. Foto: Jakob Dahlström

– Det är väldigt väldigt intensivt. Tävlingsmomenten kräver väldigt mycket fokus och energi av en. Står det två timmar så är det två timmar som gäller, många tror kanske att det är klippt när man stressar och har sig, men det är precis så det är.

Hur var det att baka och tävla bland en massa kameror?

– Man glömmer bort kamerorna. När man tävlar blir de väldigt sekundära. Men det är vissa saker vi måste förhålla oss till, bland annat om vi ska ställa in eller ta ut något från ugnen, då måste vi ropa till kameramännen så att de filmar just de momenten.

Hur mycket skiljde det sig mellan att baka hemma och på plats i tältet?

– Å ena sidan jättemycket med tanke på att det är en helt ny miljö och man blir intervjuad och filmad under tiden. Men å andra sidan så gör man ju precis samma moment i bakningen som man gör hemma.

Vad har du lärt dig av din medverkan?

– Om mig själv har jag lärt mig att jag är väldigt stresstålig. Jag visste innan att jag klarar av att jobba under press, men inte i det här sammanhanget. Jag kände verkligen att jag kan ta in informationen och jobba fokuserat, sedan är det ju självklart skönare att stå hemma i köket med mer tid. Och jag har lärt mig en massor om bakning.

Även om det är en tävling upplever Jennie att deltagarna var mer som vänner än motståndare.

– Man fick träffa likasinnade och det var fantastiskt roligt. Vi har jättemycket kontakt än idag. Man lärde verkligen känna varandra och när vi kämpade där i tältet så kändes det som att det var vi mot världen.

Varje onsdag bakar Jennie samma sak som hon gör i kvällens program och bjuder sina nära och kära på bakverket.

– Och ibland får även våra vänner och lite grannar.

Chokladtårtan som Jennie bakade när Magazin24 kom på besök vann hon sitt andra stjärnförkläde med i avsnitt åtta. Domaren Elisabeth Johansson beskrev bakverket med följande ord:

– Denna tårta är to die for! Den är ljuvlig. Bra jobbat Jennie!

Jennies prisvinnande chokladtårta. Foto: Privat

När reportaget skrivs måndagen den 15 november återstår fyra avsnitt av Hela Sverige Bakar, och klart är att Jennie Sterner är topp 5. Mer än så varken vill eller kan hon avslöja.

– Det har varit roligt, spännande och utvecklande. Ett otroligt äventyr som jag är fantastiskt tacksam för att jag har fått varit med om.

Arboga
05:32 | 21 november 2021

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-