Skateboard
05:37 | 2 oktober 2021

”Helt otroligt att det har kommit till OS”

Skate­boardprofilen Jimmy Samuelsson, 27, från A­rboga tillhör Sverigeeliten i en växande sport. Som har fått ett uppsving sedan den var med på OS-programmet i Tokyo tidigare i år.

Jimmy Samuelsson från Arboga har märkt ett ökat intresse för skateboard efter att sporten varit med i OS. Foto: Björn Blomgren

Jimmy Samuelsson från Arboga tillhör Sverigeeliten när det kommer till street-tävlingar i skateboard. Han är sponsrad av märket Kaleidoscope, har spelat in videos i Spanien och tog sig nyligen till final i stortävlingen You Bastard i Stockholm.

Nu har hans sport även fått OS-status. I Tokyo i augusti tävlades det i grenarna ”street” och ”park” – inför miljoner tv-tittare världen över.

– Att det har kommit till OS är ju helt otroligt. Det kunde man aldrig tro.

Har det gjort att intresset för sporten ökat?

– Ja, intresset har ökat väldigt mycket. I Örebro är så många fler föräldrar som tar med sina barn till skejtparken. Så på lördagsförmiddagar… Det går ju inte att skejta om man har skejtat länge. Det är proppat, säger han med ett leende.

Samuelsson tävlar själv i ”street”, det vill säga åkning och hopp på platt mark samt trappor och räcken. Efter att tävlingskalendern v­arit tom i drygt ett och ett halvt år på grund av pandemin ställde Samuelsson upp i kvalet till stortävlingen You Bastard.

Han placerade sig topp-2 i kvaltävlingen i Örebro och tog sig till finalen i Stockholm, där resultatet inte gick hans väg.

– Det var en av de största tävlingarna på länge i Sverige. Men jag är skadad i ryggen så det var väl lite därför det inte gick så bra i Stockholm. Jag ska försöka vila upp mig och sen träna på med lite tricks.

Vad händer i framtiden? Drömmer du till exempel om OS i Paris 2024?

– Alltså, det är så stor konkurrens just nu… Jag skejtar mest för att det är en hobby. Jag vet att jag är duktig. men så duktig som OS-nivå det är jag inte.

Samuelsson berättar att han ska försöka åka på större tävlingar som dyker upp i Sverige, annars ligger hans fokus på att spela in en skateboard-film.

– Jag och en kompis håller på och filmar till en ”streetpart”. Vi åker till olika städer och åker på saker och kör ner för trappor och  sånt.

Vad ska ni göra med den filmen när den är klar?

– Man släpper den på nätet bara och sen kan andra se den.  Man kan växa på det sättet också inom skateboard. Alla är inte duktiga på att sätta tricks under press. Vissa kan vara duktiga på att filma en bra ”part”, så kan de växa och bli världskända.

Till sist, vad har du för tips till ungdomar som fått upp ögonen för skateboard-åkning och vill prova på?

– Det är bara att köpa en nybörjarbräda och lära sig hålla balansen, och sen börja hoppa lite trick. Sen ta det vidare. Det viktigaste med skejt är att ha tålamod för du lär dig inte göra tricks direkt. Det tar en stund. Det kan vara frustrerande, men ha bara kul så kommer du lära dig med tiden. Och åk varje dag!

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-