Nyheter
11:00 | 1 april 2024

Rekord i antal sjukskrivningar på grund av stress

Åtta av tio som drabbas i länet är kvinnor, visar statistik från Försäkringskassan som försäkringsbolaget If sammanställt.

Kvinnor är överrepresenterade när det kommer till stressrelaterade sjukskrivningar. Foto: Pressbild

Försäkringskassans alldeles färska årsstatistik visar att antalet stressrelaterade sjukskrivningar fortsätter att öka från en redan oroande nivå. Det skriver försäkringsbolaget If i ett pressmeddelande.

I december 2023 var 1 351 personer i Västmanlands län inne på en minst två veckor lång sjukskrivning på grund av stress. I början av 2010-talet, var motsvarande siffra nere på knappt 170 personer.

Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If. Foto: Pressbild

Antalet sjukskrivna på grund av stress har med andra ord ökat nästan åttafalt på ett drygt decennium och ligger nu på den högsta nivån sedan åtminstone 2005.

– Stressrelaterade sjukskrivningar fortsätter, trots att det uppmärksammats tidigare, att bli ett allt större samhällsproblem. Främst drabbar det individen och dennes anhöriga men det innebär också en stor påfrestning för arbetsgivare och inte minst samhället, säger Ifs hälsostrateg Kristina Ström Olsson.

Sett till hela Sverige visade de stressrelaterade sjukskrivningarna en nedgång under pandemin. Det senaste året har det dock börjat klättra uppåt igen. I Västmanland var det 84 procent fler som var sjukskrivna på grund av stress i december än innan pandemin (2019).

– Många lever idag ett hybridarbetsliv. Det försvårar för arbetsgivare att se stressade medarbetare och sjuknärvaro. Arbetsmiljöarbetet är ur flera perspektiv viktigare än någonsin. Problem med stress måste fångas i tid, innan bubblan brister, säger Kristina Ström Olsson.

Foto: If

Här i Västra Mälardalen (Arboga, Hallstahammar, Kungsör och Köping) hade Arboga högst och Hallstahammar lägst andel stressrelaterade sjukskrivningar.

I Västmanland har Västerås högst och Skinnskatteberg lägst andel.

Enligt If:s sammanställning av statistiken finns det även väldigt tydliga skillnader mellan kvinnor och män när det kommer till stressrelaterade sjukskrivningar. Av de 1 351 personer som i december var sjukskrivna på grund av stress i Västmanland var 1 072 kvinnor, motsvarande 79 procent.

– Yrkesroll och bransch kan inverka på stressnivå och risken för sjukskrivning. En tydlig riskfaktor är om kraven på jobbet inte är i linje med vilken kontroll hen har att kunna ta sitt ansvar kring de krav som ställs. Kvinnor tar utöver ansvaret för sitt jobb, ofta ett större ansvar för hemsysslorna. Att gå från arbetsdagen till hemarbetet kan leda till ett större stresspåslag, när kropp och sinne egentligen ropar efter återhämtning, säger Kristina Ström Olsson.

Foto: If

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-