Krönika
12:00 | 8 maj 2021

Om regler och rutig keps

Harry Holm skriver om pandemi-hanteringen, obehöriga lärare och att mjölka.

Den som har regler regerar. He who has rules rules. Uttrycket för tankarna till en rutig keps och till vådan av rekommendationer.

Kepsen kopplar jag till en lärare som jag tyckte mycket bra om. Han var släkt med rektorn, men jag brydde mig varken om det eller utifall han var ”obehörig”.

Förra månaden fick vi veta att Arboga har 71 procent behöriga lärare, bäst i Västmanlands län. Vännäs kommun hade 90 procent.

Ragunda räknade in endast 36 procent behöriga. Men jag är säker på att det finns flera mycket bra lärare även bland de övriga 64 procenten där. Det påståendet grundar jag på egna erfarenheter, och sådant jag upplevt under barnens skolgång.

Som Oliver Wendell Holmes uttryckte det på 1800-talet: ”Den unge mannen kan reglerna, den äldre undantagen.”

Under pandemins första år har det i stort inte funnits några regler. Bara rekommendationer. Socialministern, som för ett antal år sedan struntande i reglerna och fuskade med SSU:s medlemssiffor, uttalade sig den 23 maj i fjol i Ekot.

Hon förklarade då att regeringen inte hade någon strategi mot Coronan men sa: ”Vi följer utvecklingen och är beredda att vidta åtgärder”.

Nu har Sverige över 14.000 döda. Förvånade nog ökar samtidigt socialministerns förtroende snabbt, enligt opinionsmätningar. Tankarna går till uttrycket ”I de blindas rike är den enögde kung”.

Socialminister Lena Hallengren. Foto: Riksdagen

Löfven upprepar att regeringen hela tiden satt in rätt åtgärder vid rätt tillfälle. Jag kommer att tänka på skylten: ”Regel 1: Chefen har alltid rätt. Regel 2: När chefen har fel, se regel 1.”

Stefan Löfven har förklarat att han litar på experterna. Därför har Folkhälsomyndigheten (FHM) fått makten, förskolebarn har sagt ”statsministern” när de sett en bild på Anders Tegnell. Och FHM har upprepat samma rekommendationer i ett år nu.

Tegnell har inte provat något radikalt nytt trots att antalet sjuka ökat och ökat.

Till slut tog därför regionerna egna initiativ, bland annat rekommenderade vår Smedjegård munskydd alla tider i kollektivtrafik och butiker. Men på apoteket var jag den ende med munskydd.

En bekant åkte tåg från Arboga station, ingen i vagnen hade mask.

Med mer än 14.000 döda och stigande smittsiffror, är det enligt min regelbok hög tid att byta ut rekommendationer mot just regler.

Visst kan regler ibland vara något för den late att gömma sig bakom, som ett talesätt påminner oss om. Jag vet inte om det är därför Löfven låter FHM ta ansvaret.

En bekant åkte tåg från Arboga station, ingen i vagnen hade mask.

Men där på riksplanet gäller samma sak som i våra kommuner. Regeln är att tjänstemännen arbetar på uppdrag av politikerna. De ska inte styra så att de folkvalda inte har mycket annat att göra än säga ja till det som läggs fram av skolchefer och andra utredare.

För att visa hur regler kan användas, vill jag först nämna att i Sverige har länge högst 8 personer fått samlas i en kyrka men 500 på Ikea.

Sedan tar vi ett färskt försök i ett annat land: Den 27 mars i år arrangerades en stor testkonsert i Barcelona. Man tog in 5.000 besökare, som alla testats negativt innan. Någon distans mellan deltagarna krävdes inte men munskydd var obligatoriskt. Ingen av de 5.000 visade sig efteråt ha smittats av covid-19.

Så till det där med min rutiga keps. Enligt reglerna, på lantmannaskolan utanför Östersund, skulle även vi som gick skogslinjen lära oss mjölka kor.

I en vecka gick jag var morgon till ladugården och gjorde min läxa.

Alltid med kepsen på.

Man ville ju inte ha lagårdslukt i håret vid besök i stan på kvällen.

En dag på väg från mjölkningen mötte jag min omtyckte, säkert behörige, geologilärare som sa:

”Jaha, Holm har varit och mjölkat. Det kan ju vara bra att kunna. Om Holm går vilse i skogen och träffar på en ko kan han ju mjölka i kepsen.”


Veckans…

+ Subsidiaritetsprincipen, som EU antog så att beslut skulle tas på lägsta möjliga nivå, den är bra.

– Att Subsidiaritetsprincipen sällan tillämpas, varför för mycket makt hamnar centralt, det är mindre bra.


Det här är en krönika. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-