KRÖNIKA
12:00 | 18 mars 2023

Energi- och miljöfrågorna – ödesfrågor

Krönika om dagens energibransch.

”Det händer mycket i energibranschen idag. Våra regelverk ställs på ända.” säger Christer Nordling Vd, Västra Mälardalens Energi & Miljö, VME.

Han menar att snabba förändringar gör det svårt att vara långsiktig energiproducent. ”Vi måste eftersträva långsiktiga trygga politiska överenskommelser och regelverk för att lugna ner processen. Förutsägbarhet är viktigt om vi skall våga investera i energiinfrastruktur.”

”I Köping/Arboga har vi etablerat ett win/win förhållande mellan industri och fjärrvärmekollektiv. Det har lett till att fjärrvärmekunderna i Köping/Arboga under det gångna året kunnat erbjudas 4-e lägst pris i Sverige. Det vill vi bygga vidare på.”

”Ytterligare en frågeställning har blivit aktuell, skall fjärrvärmekollektiven vara med och hjälpa till med elproduktion? Våra system skulle snabbt kunna byggas om för mer kraft, men för det krävs stabila energipolitiska överenskommelser på riksplanet”, säger Christer.

Gunnar Öberg, ordförande i Västmanlands Upplands Energiförening säger ”Ganska mycket ny vindkraft är på väg in i elsystemet. Sittande regering kan knappast bromsa utvecklingen. Näringslivet trycker på och investeringsvilligt kapital söker lönsamma placeringar. Dit hör vindkraft, både havs- och landbaserad. Prisvariationerna kommer snabbt att generera lagringskapacitet och reglerkraft”.

Just nu hopar sig problemen. Rysslands krig i Ukraina innebär ökande koldioxidutsläpp, högre energipriser, inflation, höjda räntor, ökade kostnader för boendet och allt vi behöver få i oss och på oss, minskad köpkraft, lägre produktion, mindre handel, ökad arbetslöshet. För att klara den ekvationen krävs förnuftig energipolitik.

I boken ”En jord för alla”, skriven av bl.a. klimatforskaren Johan Rockström, krävs att vi skrotar dagens ekonomiska system där världens rikaste procent släpper ut dubbelt så mycket växthusgaser som den fattigaste hälften. En ekonomisk tillväxt på 3 % per år innebär ett fördubblat uttaget av naturresurser på 25 år, en fyrdubbling på 50 år – en omöjlighet om vi inte satsar på förnybart.

Prissättningen på energi måste reformeras. Anders Segerstedt, Professor emeritus, i produktionsekonomi säger ”På 1990-talet beslutade riksdagen om nya lagar på elområdet, en lagstiftning som innebar att företag sköter elnätet, medan olika företag kan sälja elström. Det blev helgalet, pengar som tidigare tillföll samhället går nu till kraftproducenter och nya ägare av ledningssystemet. En del ägare tar ohämmat extra mycket betalt och gör jättestora vinster.”

Han fortsätter ”En korrigering måste ske, snabbt. Politikerna som genom åren ställt till röran måste reda upp saken. Något multinationellt företag kommer inte att göra det utan bara fortsätta utnyttja situationen. Elprissystemet måste korrigeras”.

Vi satsar på kärnkraft säger en del politiker. ”Problemet är inte att vi skrotat olönsam kärnkraft”, fortsätter Segerstedt – ”De som påstår att stängning av kärnkraftskapacitet förklarar de höga elpriserna, har inte tänkt klart, utan kapacitet i effekt skulle Sverige aldrig kunnat rekordexportera el utan att lampan slocknat någonstans i Sverige.” Ny kärnkraft, kanske, men knappast till flera gånger högre pris än för vind.

Satsningar på kärnkraft löser inte de akuta problemen. Mikael Odenberg, före detta försvarsminister, bemöter kärnkraftsentusiasterna med orden ”Jag är ledsen, men det är inte seriös energipolitik.” Han ger i stället politikerna rådet ”Skall ni lyckas måste ni låta marknaden skapa ekonomiskt riktig el”. Skall vi snabbt kunna ersätta kolet och oljan som fortfarande används krävs stora satsningar på ny närliggande landbaserad vindkraft och solenergi och på energilagring.

I en ledare i DN lyfter Susanne Nyström fram motsättningen ”utbyggd vindkraft kan klassas som ett allmänintresse, medan din och min utsikt är ett särintresse. Det måste ställas mot elbrist, höga energipriser och ökade koldioxidutsläpp.”

I Eskilstuna beslutade man för bara någon månad sedan att bygga ny vindkraft, som skall täcka 1/3 av Eskilstunas energibehov. Det skall stå klart om ett år. Lösningarna finns men i Västra Mälardalen sätter politikerna stopp för nödvändig vindkraft.

Ändras inte den politiska inriktningen kommer Sverige, som just nu är Europas största exportör att om bara något år blir beroende av elimport.


Det här är en krönika. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Kommentera artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-
GRATISTIDNINGARNA

Magazin24 – Årets lokala insats 2023

Magazin24 – Årets gräv/artikelserie 2023

Magazin24 – Årets lokalsajt 2020