Västmanland
10:43 | 24 maj 2021

Regionen går ner från förstärkningsläge till stabsläge

Förbättrad pandemisituation i länet, men sjukvården är fortsatt påverkad av covid-19: ”Extra viktigt att inte börja slarva nu”

Detta är en genrebild. Foto: Region Västmanland

Den 9 april gick Region Västmanland upp i förstärkningsläge, det näst högsta beredskapsläget. I det läget var smittspridningen hög i länet. Under måndagen meddelade regionen att läget förbättrats och att de från 08.00 på måndagsmorgonen nu gått ner från förstärkningsläge till stabsläge, det lägsta beredskapsläget.

– Antalet vårdade på sjukhus har minskat inom både slutenvården och IVA, och smittspridningen minskar såväl regionalt som nationellt. Tillgången på skyddsmaterial är god och vaccinationen av breda grupper pågår för fullt. Därför är det lämpligt att nu gå ner från förstärkningsläge till stabsläge, säger Håkan Wittgren, hälso- och sjukvårdsdirektör, i ett pressmeddelande från Region Västmanland.

Region Västmanlands lokala rekommendationer för att begränsa smittspridningen gäller till och med den 31 maj. Vaccinerade personer uppmanas starkt att fortsätta följa rådande rekommendationer.

–  Att följa rekommendationerna även när man tagit sitt vaccin är oerhört viktigt för att smittspridningen ska begränsas och slutligen ebba ut. Det är extra viktigt att inte börja slarva nu när vi äntligen kan se ett slut på pandemin inom en överskådlig framtid, säger smttskyddsläkaren Jan Smedjegård.

Region Västmanland meddelar även att det pågår planering för bemanning inför sommarmånaderna. Personalen ska få möjlighet till ledighet och återhämtning.

–  Regionens katastrofmedicinska beredskap är god. Vården kommer dock vara fortsatt påverkad av pandemin, och så kommer det att vara en längre tid på grund av vaccinationsarbetet och att covidvården kräver mycket personal, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Håkan Wittgren.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-