ARBOGA
15:00 | 9 december 2023

Arboga är bästa kommunen för unga

Ny kommunranking av ungas boendesituation i Västmanland.

Torget i Arboga. Foto: Henrik Hansson.

Arboga är Västmanlands bästa kommun för unga att bo i. Det visar Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings kartläggning av ungas bostadsförhållanden, som nu genomförts för andra gången. Den minst fördelaktiga kommunen för unga i Västmanland är Västerås.

– Historiskt många unga har i dag inte ett boende som de kan kalla sitt eget hem, samtidigt som den ekonomiska krisen slår hårdast mot de med små marginaler. Ungas boendesituation är inte bara ett problem för varje enskild individ, det är ett misslyckande för Sverige och riskerar att leda till missade arbets- och utbildningstillfällen samt försämrad konkurrenskraft internationellt, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Arboga kommun rankas högst på listan över kommuner i Västmanland där det är bäst för unga att bo. I det återkommande indexet Sveriges bästa kommun för unga att bo i har Länsförsäkringar Fastighetsförmedling vägt samman ungdomsarbetslöshet, bostadspriser, trångboddhet och tillgång till bostäder för unga. Dals-Eds kommun i Västra Götaland är den kommun i Sverige som rankas högst på listan, och tar därmed över förstaplatsen från Årjäng i Värmland.

– Åtta av tio unga vuxna bor i en kommun med brist på bostäder för unga. Hyrorna och lägenhetspriserna har under lång tid stigit betydligt mer än ungas inkomster, samtidigt som det också byggts för få små och billiga bostäder. Det skärpta amorteringskravet har dessutom slagit extra hårt mot unga, säger Marcus.

Västerås stad kommer på sista plats i Västmanland i kartläggningen av ungas bostadsförhållanden. Bergs kommun i Jämtland rankas sist i Sverige, men även de tre storstadskommunerna placerar sig långt ner på rankingen. Malmö stad hamnar på femte sista plats, Stockholms stad på plats 17 från slutet och Göteborgs Stad på 23:e sista plats.

– Brist på billiga hyresrätter, höga bostadspriser samt tuffa krav på kontantinsats och amortering är mycket höga trösklar att ta sig över för den som är ung och vill skaffa sig en bostad. Västmanlands kommunpolitiker behöver både se över kommunens arbete och sätta press på sina partikamrater i riksdagen så att fler unga får möjlighet att flytta hemifrån, säger Marcus Svanberg.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-