KÖPING
11:00 | 18 november 2023

”Beklämmande att inte alla fått stöd i rätt tid i Köping”

Hannu Pikki, sitter i Köpings kommunfullmäktige (S), är funktionsnedsatt och sitter i rullstol.

Vi möter honom på stan. Vi möter honom alltid på Köpings Stars hemmamatcher i basket. Han är inte bara en i publiken – han är utsedd hedersambassadör för Köping Stars.

Hannu har nyligen fyllt 60. Alltid glad med ungdomlig glimt i ögat. En riktig turgubbe som vunnit en hel del på trav och dessutom en SAAB på Bingolotto.

Hannu är född i Finland, 11 veckor för tidigt. Han har haft funktionsnedsättning ända sedan födseln och LSS sedan 1 oktober 1995. Olika assistanssamordnare, sammanlagt sex genom åren. Alltid privata bolag. Idag anlitar Hannu ett privat assistansbolag med säte i Linköping.

Om grundläggande behov understiger 20 timmar i veckan – då betalar Köpings kommun och levererar LSS-assistansen utan valfrihet för brukaren. Men om assistansbehovet överstiger 20 timmar i veckan – då betalar Försäkringskassan hela kostnaden för LSS-assistansen. Och då kan brukaren välja leverantör, kommunen eller privat assistansbolag. Hannu har 15,23 timmars assistans om dagen.

Hannu Pikki, fullmäktige­ledamot (S). Foto: Karl Beijbom.

– Jag har alltid föredragit privata assistansbolag. Då har jag som LSS-berättigad större chans att få exakt den assistans jag önskar, och jag får välja vilka assistenter som skall komma och jobba med mig, hemma hos mig.

Hannu har tre assistenter, som har varsin dag hemma hos Hannu i ett löpande schema. 8–23 på vardagar. 9–24 på lördagar. 9–23 på söndagar.

– Mina tre assistenter är mina goda vänner, som lånar ut sina armar och ben till mig då mina egna inte räcker till.

Hannu är tacksam för allt detta och konstaterar:

– Jag har rätt till omvårdnad som hygien och handräckning av olika slag, assistans vid träning, städning, matlagning, inköp, besök hos släkt och vänner, föreningsuppdrag, biobesök, idrottsevenemang, konserter …

Vi går igenom alla domar mot Köpings kommun i Förvaltningsrätten, efter anmälan från IVO.

Hannu kommenterar:

– Jag om någon vet hur mycket LSS-assistans betyder. Vi som är funktionsnedsatta har rätt till ett normalt liv, med samma möjligheter som alla andra. Beklämmande att ett antal köpingsbor inte fått den LSS-assistans i tid som de har rätt till.

Det är Hannus principiella åsikt.

– Sedan kan jag inte uttala mig i de enskilda fallen. Jag sitter ju med i Kultur- och fritidsnämnden som suppleant, inte i Vård- och omsorgsnämnden, som ansvarar för LSS-hanteringen.

 

Tänk på: håll dig till ämnet, håll god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-