Västra Mälardalen
11:53 | 19 juni 2021

Krav på förarbevis för vattenskoter från nästa år

Riksdagen tog beslut under veckan.

Nästa båtsäsong måste den som kör vattenskoter ha giltigt förarbevis. Foto: Pixabay

Nästa båtsäsong måste den som kör vattenskoter ha giltigt förarbevis. Kravet på förarbevis för vattenskoter börjar gälla den 1 maj 2022, enligt ett förslag som godkändes av riksdagen under onsdagen.

Från och med den 1 juli i år går det att ansöka om förarbevis hos Transportstyrelsen. Samtidigt blir det även tillåtet att arrangera utbildning för förarbevis för vattenskoter.

– Det är kort om tid både för utbildare och förare. Målet är att inga förare ska bli strandsatta under nästa säsong. För att lyckas med det behöver utbildarna börja boka in elever på sina utbildningar på en gång. Så nu förbereder vi oss för att kunna godkänna utbildarnas ansökningar utan dröjsmål, säger Bo Bergström, sektionschef på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande. 

Enligt Transportstyrelsen är det redan nu ett stort intresset för att bedriva utbildningar. Nationellt har runt 40 utbildare i dagsläget meddelat att de tänker ansöka om att få utbilda blivande vattenskoterförare och väntar på startskottet den 1 juli. Transportstyrelsen meddelar också att de kommer att upprätta ett förarbevisregister.

– Vi kan konstatera att intresset för att få bedriva utbildning är stort. Vi arbetar för att få till en jämn geografisk spridning av utbildare över landet. Från Luleå i norr, längs med hela Sveriges kuster och ända ner till Malmö i söder, säger Bo Bergström.

Fakta om förarbeviset för vattenskoter: 

  • För att få ta ett förarbevis krävs att man har fyllt 15 år och genomgått en utbildning med godkänt resultat. Utbildningen är både teoretisk och praktisk, tar ungefär två dagar och avslutas med ett prov. Att ansöka om förarbeviset hos Transportstyrelsen kostar 300 kronor. Det är dock upp till varje utbildare att själv bestämma priset för utbildningen.
  • Den som kör vattenskoter utan förarbevis kommer att kunna straffas med böter. Det är polisens uppgift att kontrollera att förare har förarbevis. Både polisen och kustbevakningen har rätt att stoppa en vattenskoter för en rutinkontroll. Förarbeviset kan återkallas om innehavaren begår brott som till exempel sjöfylleri.
  • Den som i dag har ett förarintyg för fritidsbåt, kustskepparintyg eller ett manöverintyg för högfartsbåt utfärdat av Nämnden för båtlivsutbildning behöver inte gå utbildningen för vattenskoter. Inte heller den som har en yrkesutbildning till fartygsbefäl. Undantag från kravet på förarbevis gäller också vid statliga myndigheter, vid sjöräddning och organiserad tränings-, tävlings- och uppvisningsverksamhet.

Källa: Transportstyrelsen

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-