Vad händer i Operatörsklustret?
En härva av bolagsbildningar och rättstvister i kommunernas kabel-TV-bolag.
En härva av bolagsbildningar och rättstvister i kommunernas kabel-TV-bolag.
Tre kommuner – Köping, Olofström och Värnamo – har alla kopplingar till Operatörsklustret Media AB. En härva av bolagsbildningar och rättstvister i kommunernas kabel-TV-bolag. Magazin24 granskar vidare. Se tidigare artiklar i slutet av artikeln.
Vi har ställt frågor till företrädare för Köpings Kabel-TV AB sedan i maj. Köpings Kabel-TV AB befinner sig i en snårig bolagsbildning som är dyr och kan bli ännu mycket dyrare på grund av en pågående rättsprocess.
Nu har Magazin24 även ställt motsvarande frågor till Olofströms och Värnamos kommuner och kommunala bolag, som också är delägare i Operatörsklustret Media AB.
Allente är en sammanslagning av Canal Digital och Viasat. Ägarskapet i Allente delas mellan Viaplay Group och Telenor Group. Allente har stämt Operatörsklustret Media AB på 84 miljoner kronor inför Malmö tingsrätt. Med utgångspunkt från vad vi tidigare granskat i Köping belyser vi hur nya bolagsbildningar gått till i Olofströms och Värnamos kommuner.
Köpings Kabel-TV AB har betalat utgifter för ett privat bolag som delar samma postbox, Köpings Kabel-TV Media AB. Aktieposten kostade 50 000 kronor, advokatkostnader ligger på runt en miljon kronor och de oupphandlade TV-tjänsterna har kostat minst 10 miljoner kronor. Bolaget har överlåtits till Operatörsklustret Media AB, men sköts fortfarande av kommunala tjänstemän i Köping. Revision av bolaget utförs av Ernst & Young i Lund.
Att Köpings Kabel-TV Media AB bildades var inte okänt för Köping Kabel-TV AB:s styrelseordförande och vice ordförande, Elizabeth Salomonsson (S) och Ola Saaw (M). Bolagsverket sa nej till namnförslaget på grund av risk för sammanblandning. Salomonsson och Saaw sa ”ja” fastän namnförslaget, enligt Bolagsverket, riskerade Köpings Kabel-TV ABs varumärkesintressen.
Om det snarlika bolagsnamnet sa Salomonsson till Magazin24 i augusti 2024:
– Vi lär ju ha diskuterat detta i styrelsen och kommit fram till att det är samma bolag och samma verksamhet. Har vi skrivit så får vi stå för det. Jag vet inte vad problemet skulle vara (ordagrant enligt inspelning).
Daniel Nordkvist inflikar och säger ”jag ser över huvud taget inget bekymmer.”
Då ställer Magazin24 kontrollfrågan… men Köpings Kabel-TV AB är väl ett kommunalt bolag och Köping Kabel-TV Media AB är ett privat bolag – eller hur?
Daniel Nordkvist svarar ett tydligt ”ja” på frågan.
Hur Elizabeth Salomonsson kan säga ”samma bolag och samma verksamhet” och att Daniel Nordkvist samtidigt bekräftar att Köpings Kabel-TV Media AB är ett privat bolag förblir svårt att begripa.
Syftet med att bilda Operatörsklustret Media AB var att en gemensam koncern skulle ge ett större kundunderlag. Det skulle innebära att bolagen tillsammans blev en starkare förhandlingspart. Arbetsnamnet var ”Framtidens TV”. Projektet skulle möjliggöra fler och billigare tv-kanaler.
Bolagsstyrelsen i Köpings Kabel-TV AB beslutade redan 2020 att köpa 25 procent av aktierna i Operatörsklustret Media AB i Malmö.
I fullmäktige berättade Salomonsson i februari 2022 om förberedelserna:
– Jag kan berätta att under hela ärendets gång har vi haft hjälp av advokatbyråer och revisionsbyråer, just för att se till att allting går rätt till.
Det var Vinges advokatbyrå i Göteborg som hjälpte till med upplägget. Det berättade vd Daniel Nordkvist vid det dialogmöte som hölls i slutet på augusti mellan Magazin24 och företrädare för Köpings Kabel-TV AB.
I juni 2022 anmälde Vinge flera uteblivna betalningar på totalt 868 250 kronor till Kronofogden. Operatörsklustrets kreditupplysning visar tre obetalda fakturor från Vinge.
Revisionsbyrån som Salomonsson nämnde var PwC, den revisionsbyrå som reviderar Köpings kommuns helägda bolag. Kostnaden för PwC:s konsultation gällande ”tv-rättigheter” uppgick år 2021 till 376 000 kronor. Detta år överläts Köpings Kabel-TV Media AB till Operatörsklustret och en extern styrelseordförande tillsattes för att leda bolaget.
Revisionsbyrån PwC anlitades också till att värdera Köpings Kabel-TV AB:s kundavtal till 100 000 kronor. Avtalen genererar en intäkt på 18 miljoner kronor per år.
Salomonsson hade även rådgjort med SKR:s jurister och läste upp deras yttrande för fullmäktige. Att kommunstyrelsen kunde ha brustit i sin uppsiktsplikt hastades över utan närmare förklaring.
Saaw menade att köpingsborna snart skulle stå utan TV-kanaler om beslutet inte fattades. Han förklarade att avtalet var skrivet så att Köpings Kabel-TV AB hade kontroll och när som helst kunde välja att kliva av och avbryta samarbetet med Operatörsklustret.
Debatten i Köpings kommunfullmäktige i februari 2022 blev lång. Flera politiska företrädare var skeptiska till beslut om delägarskap i Operatörsklustret och bildandet av Köpings Kabel-TV Media AB. Bolaget hade redan förts över till Operatörsklustret Media AB, som fakturerat Köpings Kabel-TV AB varje månad i ett års tid.
Salomonsson och Saaw lyckades övertyga fullmäktige, som i efterhand röstade JA till delägarskapet av Operatörsklustret Media AB och överföringen av kundavtal till det privata bolaget Köpings Kabel-TV Media AB.
I tvisten som sedan ett år pågår i Malmö tingsrätt ingår flera bolag knutna till Operatörsklustret Media AB. Tre av dem har koppling till kommunerna Köping, Olofström och Värnamo. Vi bestämde oss för att titta närmare på de inblandade bolagen i Olofström och Värnamo.
Olofströms Kabel-TV AB ville i oktober 2020 bilda ett dotterbolag för att utveckla TV-verksamheten. En lokal TV-app, OKTV-appen, var ett mål. Handlingarna till fullmäktige visar att Operatörsklustret Media AB skapats av bland andra Köpings Kabel-TV AB. Fullmäktige i Olofström sa ja bildandet av Olofströms Kabel-TV Media AB. Kundavtalen fördes över till det nya bolaget.
Den 1 september 2022 ska Olofströms Kabel-TV Media AB ha sålts till Operatörsklustret Media AB. Något beslut om detta hittar vi inte. Kundavtalen som genererade runt 7 miljoner kronor per år ingick i köpesumman på 50 000 kronor. Köpare var Operatörsklustret Media AB.
Anställda i kommunalägda Olofströms Kabel-TV AB sitter i styrelsen även för det privata Mediabolaget. En anställd får VD-titel. Tjänstemännen sköter bolaget som även efter försäljningen ligger kvar på den kommunala adressen.
Anställda i kommunen hanterar fakturor, skriver årsredovisningar och fakturerar för TV-verksamheten.
Tjänstemännen undertecknar en fullmakt till Wåhlins advokatbyrå, som firmatecknare i det privata bolaget.
Intäkterna som det kommunala bolaget fakturerar åt det privata bolaget uppgår till 10,7 miljoner kronor på två. Utgifterna är lika stora…
I Värnamo uttryckte Värnamo Energis vd i oktober 2019 en önskan om att bilda ett minoritetsägt dotterbolag. Målen var samma som i Olofström och Köping. SD yrkade avslag i fullmäktige eftersom sekretessen inte medgav att fullmäktige fick veta vilka ägarna av Operatörsklustret Media AB var.
Värnamo fullmäktige röstade ja till förslaget med förbehållet att inte flytta över personal eller resurser. I november 2020 blir Värnamo Energi delägare i Operatörsklustret Media AB. Handlingen anger att Köpings Kabel-TV AB är en annan av delägarna.
Finnveden Media AB bildas för 50 000 kronor och TV-kundavtalen förs över dit innan bolaget överlåts till Operatörsklustret Media AB. Notera att namnet/varumärket inte innehåller kommunens namn, Värnamo, utan ett namn som inte kan sammanblandas: Finnveden Media AB.
Styrelsen i Värnamo Energi är positiva till en applösning för TV-tjänster. De budgeterar 3,5 miljoner kronor för ändamålet och låter upphandla tjänsten. ”Finnveden Media-appen” är populär och säljs både i Värnamo och i närliggande kommuner.
Värnamo Energis tjänstemän fortsätter sköta Finnveden Media AB. Intäkterna är stora – drygt 42 miljoner kronor på två år. Utgifterna i Finnveden Media AB är nästan på kronan lika stora. Ett lån tecknas på drygt en miljon kronor.
Värnamo Energis vd signerar i september 2023 en fullmakt för Wåhlins advokatbyrå som firmatecknare i Finnveden Media AB. Hon avgår i januari 2024.
Vi stämmer av siffrorna även i Operatörsklustret Media ABs andra dotterbolag. Alla dotterbolag har lika stora kostnader som intäkter. Som av en händelse…
Vad hände då i Köping?
I Köping hann inte kundavtalen flyttas över innan stämningen inkom. Finns avtalen kvar i kommunala Köpings Kabel-TV AB?
Bolagsstyrelsen i Köpings Kabel-TV AB informerades i september 2023 om att kundavtalen skulle tas hem från IntrumJustitia. Faktureringen ska fortsättningsvis skötas av de anställda i det kommunala bolaget. Detta skulle ge en bättre kundkontakt, enligt protokollen.
Köpings Kabel-TV AB har ont om pengar. Den 6 november beslutade fullmäktige att höja Köpings Kabel-TV ABs låneram till 55 miljoner kronor. Dagen efter undertecknar vd Daniel Nordkvist och styrelseordförande Börje Eriksson (S) ett lån på 15 miljoner kronor hos Kommuninvest. Lånet omnämns inte i något styrelseprotokoll. Vid senaste årsskiftet finns endast en miljon kvar på kontot.
Operatörsklustret Media AB:s fakturor har kostat runt 10 miljoner kronor sedan 2021. Fakturorna har fel bolagsnamn och fel boxadress. Ändå betalas de av Köping Kabel-TV AB och attesteras av vd Daniel Nordkvist. Fakturorna från Wåhlins advokatbyrå gällande tvisten har kostat runt 1 miljon kronor. Peter Landin, vd i KBAB, undertecknade fullmakten till Wåhlins som firmatecknare för Köpings Kabel-TV Media AB.
Sommaren 2024 har Köpings Kabel-TV AB likviditetsbrist. Då får bolaget låna 5 miljoner kronor av det kommunala bostadsbolaget, KBAB.
”Framtidens TV” skulle ge billigare tv-avtal och fler kanaler. Projektet tycks ha lett till det motsatta.
Våra frågor om vad som har hänt i Köpings Kabel-TV AB, Operatörsklustret och i Köpings Kabel-TV Media AB har delvis besvarats. Viktiga frågor väntar dock på svar.
Rättstvisten inför Malmö tingsrätt, där Operatörsklustret Media AB är stämda på totalbeloppet 84 miljoner kronor, avgörs under sex rättegångsdagar i september 2025. Ett förlorat mål blir dyrt för Köpings Kabel-TV AB.
Tidigare artiklar